2/10/11

ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ


Υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα "κομπιούτερ για κάθε μαθητή
Η Διεύθυνση το Λυκείου του Λίβερπουλ, στη Νέα Υόρκη, θα καταργήσει από φέτος το φθινόπωρο το πρόγραμμα «κομπιούτερ για κάθε μαθητή». Και, σύμφωνα με Τα Νέα (08.05.2007), το ίδιο θα κάνουν και άλλα αμερικανικά σχολεία.
Ένα λάπτοπ για κάθε μαθητή. Αυτό είναι το «κλειδί» της επιτυχίας για τα σχολεία του εικοστού πρώτου αιώνα. Ή τουλάχιστον, αυτό μας έλεγαν οι ειδικοί. Το πρόγραμμα... «κομπιούτερ για κάθε μαθητή» είχε στόχο να ετοιμάσει τα παιδιά για τη νέα ψηφιακή εποχή και να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στα παιδιά που είχαν και τα άλλα που δεν είχαν κομπιούτερ στο σπίτι. «Ύστερα από επτά χρόνια, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να δείχνει κάποια βελτίωση στις επιδόσεις των μαθητών από τη χρήση αυτών των κομπιούτερ», λέει στην εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο Μαρκ Λόσον, διευθυντής της σχολικής επιθεώρησης του Λίβερπουλ. Υπάρχει απογοήτευση. Και αυτή η απογοήτευση έρχεται σε χτυπητή αντίθεση με τον ενθουσιασμό που δείχνουν διάφοροι πολιτικοί και φιλάνθρωποι όταν μοιράζουν κομπιούτερ από εδώ και από εκεί. Ανέξοδη γενναιοδωρία (κάποτε και κερδοφόρα). Όμως, οι δάσκαλοι είναι αυτοί που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα μέσα στις σχολικές αίθουσες.
Τον περασμένο μήνα, έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Παιδείας διαπίστωνε πως, ανάμεσα στους μαθητές που χρησιμοποιούσαν προγράμματα κομπιούτερ και τους άλλους που δεν χρησιμοποιούσαν, δεν υπήρχε καμιά διαφορά στις επιδόσεις τους στα Μαθηματικά και τα Αγγλικά.
Σε πολλές αμερικανικές σχολικές αίθουσες τώρα δεν θα δει κανείς ούτε ένα λάπτοπ. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν επιστρέψει στα παλιά: γράφουν με ένα κομμάτι κιμωλία στον μαυροπίνακα και διαβάζουν μέσα από βιβλία, επειδή πολύ γρήγορα διαπίστωσαν πως έχαναν τον χρόνο τους με διάφορα τεχνικά προβλήματα των κομπιούτερ εις βάρος της διδασκαλίας. «Ας μην κρυβόμαστε, για να μάθεις τα Μαθηματικά πρέπει να πάρεις στο χέρι σου μολύβι και χαρτί», λέει η καθηγήτρια Μαθηματικών, Άλις Μακόρμικ. Οι περισσότεροι συνάδελφοί της προτρέπουν τους μαθητές τους να μη χρησιμοποιούν κομπιούτερ. Ο Έντι Μακάρθι, που είναι τελειόφοιτος στο Λύκειο του Λίβερπουλ, λέει ότι το λάπτοπ του τον έκανε «άσο στη δακτυλογράφηση», καθώς μπορεί και κρατάει γρήγορες σημειώσεις την ώρα του μαθήματος, αλλά ομολογεί πως δεν τον έκανε καλό μαθητή. «Νομίζω», λέει, «πως τα κομπιούτερ χρησιμεύουν περισσότερο αργότερα, στο πανεπιστήμιο».
Στη βιβλιοθήκη του Λυκείου του Λίβερπουλ πολλοί μαθητές κουβαλούν μαζί τους λάπτοπ, αλλά οι καθηγητές τους δεν παύουν να τους λένε να μην παραμελούν τα βιβλία και τις εφημερίδες. «Επειδή μπορούν να πληκτρολογήσουν μια λέξη και να βρουν αυτόματα κάποιες πηγές, νομίζουν πως εκεί τελειώνει η δουλειά τους», εξηγεί ένας από αυτούς τους καθηγητές. «Όμως έτσι χάνουν την τέχνη της σκέψης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου